keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kaamos

Nyt syksyn tuodessa kaamoksen mukanaan, mieleni on lähtenyt valetelemaan taas yksinäisille vuorille. Tuntuu että tänä vuonna kaamos iskee astetta kovemmin, sillä vuosi sitten kun tulin takaisin Suomeen joulukuussa, lunta oli jo maassa ja olin ehtinyt imeä koko syksyn d-vitamiinia itseeni.

Ulkona on kylmä, ei tee yhtään mieli lähteä lenkkeilemään, ja sisällä on niin mukava köllötellä popparipussin kanssa. Myös elintaso on laskenut, sillä aikaisempaan palkkaan verrattuna opintotuki lainankin kanssa tuntuu kituuttamiselta. Koululounas onneksi on monipuolinen, mutta kotiin tullessa pitäisikin luoda terveellinen, täyttävä ja suhteellisen helppo ruoka. Tämän myötä olenkin luentojen jälkeen istahtanut vain kotisohvalle ja syönyt mitä sattuu. Nyt kun olen vielä siirtänyt kursseja kesälle, että ehdin olla pennun kanssa mahdollisimman paljon ja opettaa sitä, ei tule koulussakaan käytyä syömässä. Joten energiansaanti on lähinnä hiilareita, ja proteiineja soijarouheesta tai nauta-sika-jauhelihasta. 

Kesällä noudatin terveellistä ruokavaliota, liikuin vähintään kaksi kertaa viikossa ja pysyin muutenkin virkeämpänä. Ajattelin koota tähän pienen suunnitelman, kuinka kaamoksesta voi selvitä terveellisin keinoin, ja vielä opiskelijabudjetilla!

1. Vitamiinit


Itse olen kaamokselle ostanut bioteekin vahvan D-vitaamini-purkin. Nykysuosituksen mukaan aikuisen D-vitamiinintarve on 7,5 mikrogrammaa päivässä. Kyseisessä purkissa on 10 mikrogrammaa, joten se riittää takaamaan aikuisen päiväsaannin. Tämän lisäksi imen C-vitamiinia Beroccan muodossa, magnesiumia jossa on B-vitamiinia lisänä, sekä Omega-3:sta, josta löytyy loput tarvittavat vitamiinit.

2. Päivänvalossa ulkoilu



Helgan kanssa on tullut ulkoiltua enemmän kuin alkusyksystä ennen tätä koirulia. Puolen tunnin välein pissalla käynti on tuottanut todella paljon hyötyliikuntaa ja samalla on saanut nauttia raittiista ilmasta ja päivänvalosta.

3. Kirkasvalolamppu


Ostin tämän herätyskellon kaksi vuotta sitten, ja olen käyttänyt sitä vuoden ympäri. Heräämisestä tulee helpompaa, kun valo lisääntyy pikkuhiljaa huoneeseen tämän kapistuksen kautta. Kun kello on 7.30, alkaa lintujen laulu ja metsän humina. Ei ole raikkaampaa tapaa herätä! Joskus jos on ollut todella sumuinen ja valoton päivä ulkona, istun silmät kiinni lampun edessä hetken. Kaikki keinot käyttöön siis kaamosmasennusta vastaan!

4. Siisti koti


Puhtaassa ympäristössä on helpompi hengittää ja se ennaltaehkäisee stressiä. Ei luulisi että 44 neliön asuntoa olisi raskasta pitää siistinä, mutta kun kaksi ihmistä jättää pari vaatekappaletta penkille ja toiset pari sohvalle, alkaa koti muuttua kaaosmaiseksi. Meidän keittiö on yksi murheenkryyni sen pienen koon ja tiskikoneettomuuden vuoksi. Onneksi meidän riiviö ei ole tehnyt tuhoa muuten kuin repimällä mattoja ja lelujansa.

5. Musiikki

Joskus saattaa väistämättä tulla eteen huono päivä, kun mikään ei onnistu, kaikki masentaa ja elämä tuntuu merkityksettömältä. Tee pahan päivän varalle positiivisen musiikin lista. Normaalisti kuuntelisin raskaampaa musiikkia, mutta joskus positiivinen musiikki on vain pakollinen tarve. Tässä pieni listaus omia positiivisia suosikkeja:


Uptown Funk - Mark Ronson ja Bruno Mars (MUISTA TANSSIA!!!)
Single Ladies - Beyonce
Hubba Bubba - Teflon Brothers ja Ressu Redford ja Heavyweight
All Good Everything - Cheek
Morsian - Lauri Tähkä
Kun Kanye Kanyee - Sanni ja Cheek
Söpö - Hank Solo
Pulp Fiction - Haloo Helsinki
Don't Stop Me Now - Queen
Sugar - Maroon 5
Mitäpä Jos - Samuli Putro
Cinema - Benny Benassi ja Gary Go
Shut Up and Dance - Walk The Moon
Leijonakuningas - Ellinoora
Paluu Tulevaisuuteen - JVG


Jos nämä eivät vielä auta, muista jutella jos tulee huonoja fiiliksiä. Luottoystävä, vanhemmat tai vaikka koira. Ei väliä, kunhan purat juttuja ja puhut. Tee asioita mitä rakastat, ja vaikka joku aamu tekisikin mieli vain jäädä sängynpohjalle ja syödä popcornia, nosta se peba sieltä ylös ja tee vaikka pannaria ja pese pyykkiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti